Planering

Nedan presenteras planering för kursen gällande höstterminen 2019.

Beskrivning

Kursen är uppdelad i moduler som behandlar olika områden inom grundläggande webbutveckling. Nedan presenteras en kort plan över dessa och därefter en kortare beskrivning av varje modul. Deadline för inlämningsuppgifterna kommer att stå här senare och i lärplattformen.

Moduler

Vecka Moment Deadline
34 Modul 1
35 -
36 - Inlämningsuppgift 1
37 Modul 2
38 -
39 - Inlämningsuppgift 2
40 Modul 3
41 -
42 - Inlämningsuppgift 3
43 Modul 4
44 -
45 - Inlämningsuppgift 4
46 Modul 5
47 -
48 - Inlämningsuppgift 5
49 Modul 6
50 -
51 - Inlämningsuppgift 6

Modul 1 - Introduktion till Internet och Webb

I den första modulen ligger fokus på att du ska sätta in dig i hur internet fungerar när det gäller webbsidor. Från server, via en ISP (Internet Service Provider) till en dator eller mobil. Vi lär oss begrepp som: protokoll, http, https, överföringshastigheter mm.

Modul 2 - Element - Bilder, text, fonter m.m.

I den andra modulen kommer fokus att ligga på att bygga tabeller för att presentera någon form av tabelldata. Det kommer även vara ett större fokus på övriga element så som listor, bilder, länkar, m.m.

Modul 3 - Formulär

I den tredje modulen kommer vi att fokusera på att skapa formulär - dvs. hur kan vi på ett användbart vis samla in data från en besökare på vår webbplats? Vi kommer titta på beståndsdelarna av ett formulär (dvs. elementen), som t.ex. textfält, radioknappar, checkboxar, m.m.

Modul 4 - Introduktion till CSS

I den fjärde modulen kommer vi skifta fokus från HTML (strukturering av information) till CSS (hur informationen presenteras). Vi ska här ta en titt på vilka möjligheter vi har för att påverka utseendet på vår webbplats genom att t.ex. ändra typsnitt, färger, storlekar, m.m.

Modul 5 - Layout med CSS

I den femte modulen börjar vi arbeta med layout och positionering genom CSS. Vi ska här öva på att skapa en bra struktur på en webbplats genom att dela in innehåll och därefter positionera det med CSS (tänk sidhuvud, menyer, sidfot, osv.).

Modul 6 - Responsive web design

I den sjätte och sista modulen ska vi ta en titt på hur vi kan anpassa vår webbplats mot olika enheter (mobiler, surfplattor, m.m.). I dag är det fler som besöker webbplatser genom sin mobil och/eller surfplatta än de som använder sig av en stationär dator eller laptop - detta vill vi givetvis ha stöd för på vår webbplats!